Mielenterveysongelma ei ole ongelma itsessään, vaan seuraus ongelmasta

Kuva: Paula Virta

“Jos katsomme mielenterveysongelmia tervehtymisen näkökulmasta, voimme alkaa parantua vääristymästä jonka todellinen ongelma aiheutti. Kääntäessämme oireilun mielen keinoksi parantua jota ei tarvitse ottaa pois, antaa se uudenlaisen ulottuvuuden oireita kohtaavalle”.

Psyykkinen oireilu ei puhkea kuin tuulesta temmattuna tai siirry meihin suoraan perintötekijöinä. Yleensä syy oireilulle on kasvu- ja ympäristötekijöissä, sekä herkkyystasossa tuntea ja aistia. Voisin väittää, että taustalla on lähestulkoon aina jokin kohdattu trauma tai traumoja, josta syntyy ajan kuluessa mieleen vääristymiä. Nuo vääristymät yrittää löytää mielessä ulospääsyreittiä, josta syntyy oireilu. Kohtaamaton suru, haastavat elämäntilanteet, menetykset tai se, että ihminen ei ole tullut nähdyksi ja kohdatuksi, muuttuu ajan kuluessa depressioksi, mikä on itseasiassa täysin luonnollinen reaktio.

Mieli on kummallinen, kun se kääntää helposti asioita päälaelleen. Lapsuudessa kohdattu traumaattinen tilanne voi jäädä alitajuntaamme elämään niin, että se nousee päivätajuntaan aivan päinvastaisella tavalla. Esimerkiksi, jos olit hyväksikäytön uhri, saatat ajatella että sinä olet hyväksikäyttäjä. Kun mieli on hauraimmillaan, kohtaamaton trauma voi johtaa psykoosiin. Psykoosi voi puhjeta vuosien tai jopa vuosikymmenen jälkeen.

Pakonomaiset ahdistavat ja väkivaltaiset ajatuskuviot eivät vain kerro siitä, että kyseessä on pakko-oireinen häiriö eli OCD, vaan että olet tukahduttanut tuntemasta kielteisiä tunteita ja kääntänyt ne itseesi päin. Jos et ole voinut ilmaista muun muassa itsestäsi ulos vihan tunnetta, kääntyy viha itseesi kohti ja synnyttää väkivaltaisia ajatuskuvioita, jotka aiheuttaa ahdistusta ja syyllisyyden tunnetta.

Raskauden- ja synnytyksen jälkeen nainen on herkimmillään ja silloin on tavallista, että jokin menneisyyden käsittelemätön asia, suru tai trauma nousee tuolloin pintaan, joka voi johtaa masennukseksi tahi pahimmillaan jopa lapsivuodepsykoosiksi. Raskauden tuoman korkean herkkyystason vuoksi, nainen on erittäin altis tuntemaan myös kumppanin tunteita itsessään ja voi olla, että osa voimakasta olotilaa johtuu myös tästä mekanismista.

Ahdistus ei myöskään kerro siitä, että minulla on ahdistushäiriö, vaan että jokin epämiellyttävä tunne jota olen vältellyt kohtaamasta nostaa päätään. Ahdistava olotila pyytää lupaa kohdata SE JOKIN, jota olen vältellyt. Helpotuksen saa, kun tunteen uskaltaa kohdata.

Author: Marja Matikainen

Tervetuloa sivustoilleni! Olen Marja, sanataiteilija ja mielenterveyden kokemusasiantuntija. Olen psykiatrinen sairaanhoitaja koulutukseltani ja perehtynyt vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin. Omaan paljon kokemuksellista tietoa ja ymmärrystä monesta mielenterveysoireesta. Tunneyliherkkyyden vuoksi aistin elämää hyvin syvällisesti. Näen mielenterveysoireilun pikemminkin tervehtymisprosessina, kuin sairautena. Ilman oireita emme pääse kiinni siihen mikä meidät "sairastutti". Syyn avulla paranemisprosessi voi alkaa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: