Oireilulle on löydettävä syy, jotta mielenterveysongelmasta voi parantua!

Jos olet läpikäynyt mielen romahduksen, muuttaa se koko elämäsi. Perustasi rakentuu uudelleen ja silloin se on sinulle uuden elämän alku

Todellisen ilon arvon ymmärtää silloin, kun elämä on vaakalaudalla ja terveys pettää. Esimerkiksi, ahdistaa niin paljon, että sitä on melkein täysin toimintakyvytön. Kun jokin sivuääni sisälläsi puhuu trauma kieltä ja toistaa pakonomaisesti: “olet tehnyt pahaa, olet syyllinen”! Vaikka muut eivät puheisiisi usko, ovat ne sinulle kuitenkin totisinta totta.

Mielen sisäinen vankila on paikka johon vapautusta ei saa ulkopuolelta. Avaimet vapautukseen on sisälläsi. Mutta, tarvitsemme ulkopuolelta apua, jotta pääsemme vapauttamaan tuon “suljetun häkkilinnun“. Vapautusta ei lääkkeet useinkaan tuo, joskus ne voivat jopa pitkittää oireilua.

Se, mikä minua olisi vuosien ahdistus kierteessä ja pitkässä osastohoidossa auttanut, lääkkeiden ja sähköshokkihoidon sijaan olisi ollut, että joku ihminen olisi ymmärtänyt, mitä ahdistukseni ja puheeni takana oli. Miksi toistan samaa psykoottista ahdistus mantraa, jossa ei ollut kuulemma mitään tolkkua? Totta puhuen, puheellani oli selkeä sanoma. Se kertoi traumatisoituneen ihmisen kieltä. Peijaksen sairaalan psykiatrisella osastolla, sekä Lapinlahden psykiatrisessa sairaalassa hoidettiin yksinomaan oireita, syyn taakse ei ymmärretty, tai ehkäpä edes haluttu mennä. Oleellisin, oivallustyö puuttui hoidosta kokonaan.

“Psykoosi oli keino kaataa seinät nurin, kun oli ne vinoon kasvaneet. Otin harteilleni myös muiden tuskaa, joka katkaisi mieleni kahtia. Tuosta raadollisesta kokemuksesta opin, että totuus on jotain muuta mitä se ulospäin näyttää”

Jos edes yksi ihminen olisi herättänyt ilmoille kysymyksen,“entäpä jos sinun lapsuuden trauma on kääntynyt mielessäsi päälaelleen, ja se mitä eniten pelkäät onkin tapahtunut sinulle, olisi se varmasti ollut iso askel eteenpäin voinnissani. Varsinkin, kun olin kertonut melko yksityiskohtaisesti varhaislapsuuden tapahtumista. Silloin olisi syntynyt merkitys absurdeille mielikuvilleni. Traumalle on tyypillistä, että asiat kääntyvät mielessä päälaelleen. Etenkin varhaislapsuudessa kohdatut traumaattiset tapahtumat saattavat värittyä lapsen ja aikuisen mielessä kirjavasti. Toipumisen kannalta olisi elin tärkeää nähdä oireiden taakse, eli syyhyn.

Ikävä kyllä, itselläni meni useampi vuosi, todella vaikean ahdistuksen kanssa päivittäin kamppaillessa ja tilanteesta en kärsinyt vain minä, vaan kolme pientä viatonta lasta. Elin kauan aikaa karvaasti sanottuna kuin vihannes, sillä pitkäkestoinen ahdistus jähmettää ihmistä sisältä ja ulkoa. Elämämme olisi voinut olla tuolloin hieman helpompaa, tai edes vähemmän ahdistavaa. Yksi pieni oivallus olisi muuttanut kaiken!

🙏

Kirjoittaja on mielenterveyden kokemusasiantuntija ja psykiatrinen sairaanhoitaja.

Author: Marja Matikainen

Tervetuloa sivustoilleni! Olen Marja, sanataiteilija ja mielenterveyden kokemusasiantuntija. Olen psykiatrinen sairaanhoitaja koulutukseltani ja perehtynyt vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin. Omaan paljon kokemuksellista tietoa ja ymmärrystä monesta mielenterveysoireesta. Tunneyliherkkyyden vuoksi aistin elämää hyvin syvällisesti. Näen mielenterveysoireilun pikemminkin tervehtymisprosessina, kuin sairautena. Ilman oireita emme pääse kiinni siihen mikä meidät "sairastutti". Syyn avulla paranemisprosessi voi alkaa.

One thought on “Oireilulle on löydettävä syy, jotta mielenterveysongelmasta voi parantua!”

  1. Kiitos taas hyvästä kirjoituksesta, se on niin oivaltava. Minullakin on kokemus osastohoidosta ja se jos jokin oli traumatisoivaa. Miten kukaan itseään kunnioittava ihminen voi tehdä hoitotyötä siten kuin sitä tehdään psykiatrisella osastolla?

    Kirjoituksesi antavat voimaa siihen, että ymmärtää vaikeiden oireiden merkityksen. Se motivoi sietämään ja kohtaamaan vaikeita tunteita. Helppoa se ei todellakaan ole, mutta alku kaikkeen.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: