Raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen nainen on herkimmillään ja silloin voi mielen seinämät mennä nurin

Picture: Bloom Camilla

Raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen nainen on herkimmillään. Tuo aika on otollisin kaikelle kätketylle. Tuleva lapsesi on tullut auttamaan matkallasi, joten älä ihmettele, jos sinua ahdistaa tai masentaa. Joskus mieli voi romahtaa myös totaalisesti.

Raskauden aikainen ja synnytyksen jälkeinen masennus tai ahdistus ei ole “sairaus” tai diagnoosi. Oireilun takana on naisen yksilöllistä elettyä elämää, jotain kohtaamatonta joka haluaa nostaa uudelleen päätään.

Miksi aloin oireilla ja minua alkoi hirveästi ahdistaa, kun tulin raskaaksi”?

Naisessa kasvaa raskaana ollessa uutta elämää monin tavoin. Raskaus on pyhä tila ja nainen on tuolloin herkimmillään tuntemaan ja aistimaan. Herkkyystason noustessa monet kokemukset ja tunteet nousevat syvältä alitajunnasta pintaan. Sivuun siirretyt tunne- ja traumamuistot, tai surematon suru tulee kohdattavaksi. Ajankohta ei vaan tunnu reilulta, koska aika uuden elämän alun tulisi olla onnellinen. Tämä on ehkä yksi vaikeimmista paradokseista ymmärtää.

Raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen nainen herkistyy tuntemaan ympäristön ja kumppanin tunteita enemmän itsessään ja tämä syventää hänen omaa oireiluaan.

Äitiys on meille naisille vahvasti osa ihmisenä kasvun matkaa. Äiti ei ole vain lastaan varten, vaan ennenkaikkea itseään varten. Lapsi kasvaa äidin oman kasvumatkan rinnalla. Tästä perspektiivistä katsottuna äidin kivuilla on myös lapsen elämässä merkitys.

Kun erityisherkkä alkaa odottamaan erityisherkkää lasta voi “kuppi mennä helposti hetkeksi nurin.” Näin ainakin itselläni kävi. Kolmannen raskauden alkaessa “päässä alkoi viirata”. Nuorimman lapseni korkea herkkyystaajuus herätti minussa kohtaamattomat mustat pilkut kerralla eloon. Alitajunnasta nousi voimakkaasti käsittelemätön trauma, jonka informaatio sisältöä mieleni ei kyennyt prosessoimaan. Trauma käänsi mielessä asioita päälaelleen, väritti ja kehitti mitä hullumpia tarinoita, että ahdistuisin. Pakonomaiset väkivaltaiset ajatuskuviot jahtasivat minua hyeenan lailla. Kun ne kohdistui lastani kohtaan, teki se oloni sietämättömäksi.

Kun odotin kolmatta lastani 17-vuotta sitten, olisin kaivannut auttajatahoilta enemmän syvempää kohtaamista, pohdintaa ja vastausta kysymykseen “miksi minua ahdistaa”? Jos ahdistaviin mielikuviin ja pelkoihin olisi saanut jonkun järkiperäisen merkityksen ja syyn (esim. trauma kohdallani) olisi se helpottanut oloani. Sain kyllä diagnoosin oireilulleni, mutta en sen oikeaa nimeä, siis “miksi oireilen”? Toisin sanoen hoidosta puuttui syvempi kuuntelemisen taito. Oireita yritettiin lievittää lääkkein ja sähköshokkihoidoin, mutta ahdistus ei niillä lähtenyt.

Neljä kuukautta osastohoidossa ollessani, muistan omahoitajan muutaman kerran halanneen ja nuo hetket toivat aidon rauhoittavan vaikutuksen.

Vasta vuosia myöhemmin, kovan elämän halun ja itseni kohtaamistyön tuloksena, sekä energiahoitojen eli kosketushoitojen avulla pääsin käsiksi oireiluni syihin. Surullista on, että monta kipeää hetkeä olisi äidin ja pienten lasten elämässä säästynyt, jos olisin pahimpina aikoina saanut enemmän kokonaisvaltaisempaa kohtaamista ja ymmärrystä.

Voin vaan kuvitella, että tarinani koskettaa monia äitejä. Tiedän, että on äitejä jotka eivät ole koskaan nousseet tuosta romahdus vaiheesta. Olin vähällä jäädä sinne itsekin. Tämän vuoksi jaan tarinaani, jotta ihmisten ja etenkin auttajatahojen tietoisuus ja ymmärrys kasvaisi.

Kirjoittaja on ammatiltaan mielenterveyden kokemusasiantuntija ja psykiatrinen sairaanhoitaja.

Author: Marja Matikainen

Tervetuloa sivustoilleni! Olen Marja, sanataiteilija ja mielenterveyden kokemusasiantuntija. Olen psykiatrinen sairaanhoitaja koulutukseltani ja perehtynyt vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin. Omaan paljon kokemuksellista tietoa ja ymmärrystä monesta mielenterveysoireesta. Tunneyliherkkyyden vuoksi aistin elämää hyvin syvällisesti. Näen mielenterveysoireilun pikemminkin tervehtymisprosessina, kuin sairautena. Ilman oireita emme pääse kiinni siihen mikä meidät "sairastutti". Syyn avulla paranemisprosessi voi alkaa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: