Erityisherkkyys

Erityisherkkyys mielletään usein ominaisuutena jota tarvitsee sopeuttaa ns. “normaaliin”. Erityisherkät tuovat maailmaan olemuksellaan suvaitsevaisuutta ja avarakatseisuutta.

Erityisherkkyys on synnynnäinen hermostollinen ominaisuus. Erityisherkkä reagoi tavallista herkemmin ulkoisiin ärsykkeisiin. Ilmiötä voidaan kuvata nimellä tunne- ja aistiyliherkkyys. Tutkimusten mukaan noin 15-20% väestöstä on erityisherkkiä. Lääketiede ja terveydenhuolto luokittelee erityisherkkyydestä johtuvaa käytöstä/oireilua autismikirjon häiriöksi.

Erityisherkkä on usein erittäin luova ja intuitiivinen. Hän aistii ympäristön- ja kanssaihmisten tunteita (hajuja, makuja, ääniä,) voimakkaasti. Korkean tunne aistimuksen johdosta “elämän kokeminen” on tuskallista, mutta vaihtelevaa ja värikästä. Ahdistus, suru ja “tunnekivut” tuntuu syvällisesti, myös toisen ihmisen puolesta.

Erityisherkkyys sotkeutuu erittäin helposti mielenterveys oireiluun. Tunne- ja aistiyliherkkä yksilö imee ympäristön tunteita itseensä ja on se joka alkaa tilanteessa havahtua ja reagoida. Hän väsyy ja kuormittuu myös helpommin. Uupumus tuntuu yleensä valtavan voimakkaana, “kuin jyrän alle olisi jäänyt”. Erityisherkkä reagoi erityisesti ympäristön ongelmiin, ilmapiiri ongelmiin työpaikoilla ja perheen sisäisiin ongelmiin. Hän on yleensä “se” jota korjataan/hoidetaan, vaikka syy on ympäristötekijöissä. Erityisherkkä on toisten tunteiden tulkki. Hänen kokema ahdistus tuntuu “luissa ja ytimissä”.

Oletko erityisherkkä ja kärsit ominaisuudestasi ja etenkin reaktiivisuudestasi?

On tavallista, että erityisherkkä ei pysty pitämään “mölyjä mahassaan”. Erityisherkkä on hyvin reaktiivinen epätoteen ja haistaessaan vääryyttä tai valhetta, hän voi kihistä kiukusta ja vetää toisinaan ihmisten edessä överit. Vapauttaakseen tunteita hän nauraa yleensä voimakkaasti ja joskus siitä ei meinaa tulla loppua. Reaktiivisuutensa johdosta hänen “uskottavuus” monesti kärsii ja häntä saatetaan katsoa työelämässä kieroon.

Parisuhteessa erityisherkkä saattaa helposti saada syyllisen ja “hullun leiman otsaan”, kun hän tuntee kumppanin ongelmat ja tukahdetut tunteet itsessään. Samoin erityisherkkä lapsi reagoi voimakkaasti vanhempien ongelmiin. Myös erityisherkkä vanhempi voi reagoida lastensa tunne-elämän haasteisiin.

Olen itse käynyt pitkän ja kivisen kasvumatkan ymmärtääkseni itseäni, “kuka minä olen ja kuinka tunneyliherkkänä eri tilanteissa toimin, sekä miksi”.

Tänä päivänä pystyn käsittelemään ympäriltä tulevia tunteita jo paremmin. En vastustele niitä, mutta annan tunteiden sulaa lävitseni hiljaiseksi informaatioksi. Olen kärsinyt voimakkaista tunnepurkauksista ihmisten- ja lähimmäisten edessä, ja tuntenut niistä jälkeenpäin syyllisyyttä.
Kun reagoin rauhallisemmin, kuulija kykenee ymmärtämään viestini ja parhaimmillaan näkemään itsensä kauttani. Jos olen vähemmän reaktiivisempi, niin vierellä olija pääsee parhaimmillaan kohtaamaan omat tunteensa. Täten minun ei tarvitse enää toimia toiselle tunteiden tulkkina.

Tarvitsetko Sinä apua ja ymmärrystä erityisherkkyys ominaisuutesi kanssa, sekä konkreettisia keinoja, kuinka arjessa toimia ettei ylilyöntejä tulisi? Katso palveluni sivusto ja laita minulle viestiä. Haluan ehdottomasti auttaa Sinua!

%d bloggers like this: